25 Şubat 2009 Çarşamba

"THE WRESTLER" - SON LÜKS ONUR SAHİBİ OLMAK OLABİLİR Mİ?


toplumun kıyısında olan bitenler gurur ve onura yer bırakmıyor: mickey rourke'un başrolde oynadığı "the wrestler" filmi yıkıntılar için bir güzelleme..

boğuk bir gürültü duyuluyor. sanki kalp atışları mekanı dolduruyor. derken duruyor. randy the ram'in tüm gücü ve enerjisi yokolmuş. dünya onu kullanıp atmış ya da belki de kendisi bunu yapmış. herşeyi onuru ve gururu için dövüşerek harcamış.

mickey rourke, randy the ram yani "the wrestler", darren aronofsky'nin filminde paso dövüşüyor, bazen sırf şov gibi gözükse de gerçekten kanlar fışkırıyor, kemikler parçalanıyor. acı veren sanki dövüşler değil de grotesk bir şekilde dekore edilmiş gövdesi sanki. korkunç dövmeleri var; abartılı şişik ve kaslı bir bedeni, üstüne de ev yapımı sarartılmış saçları. özsaygısını yitirmiş, dövüşler ve steroidlerle canını, ciğeri, kalbini vermiş bir adam. enfarktüs geçirdiği için kendi sonunu hazırlamış, filmin sonunda da bruce springsteen'in şarkısında söylediği gibi, "i always leave, with less than i had before" diyen birisi.

aslına bakılırsa, karşılıklı birbirinin yüzünü paralamak, cam çerçeve dağıtmak toplumsal savaşın ekstrem şekli olarak tezahür ediyor filmde. randy hiçbir zaman hiçbir şeye sahip olamayacak bir adamdır nihayetinde. enfarktüsten sonra geri çekilmesi beklenir ama o, nereye çekileceğini bilmez.

arnofsky bu filmiyle yıkıntıların güzelliğini, sosyal buz çağını ve de hiç kimseye faydası olamayan erkeklik rütüellerini öne çıkarmış. en dokunaklı hikayelerin dipteki korkunçluğunu silik renkler, çamurlaşmış karlar, asbury park'ın batakhaneleriyle kimsenin istemediği dondurulmuş bir cennet olarak seyircisine sunmuş.

randy'e de tutunacak şefkatli ve kırılgan bir striptizci vermiş (pam - marisa tomei). onun gibi kendini satan, geleceğini çoktan çarçur etmiş ve de bu iş için yaşlanmış bir kadın. ayrıldıkları nokta ise randy'nin onuru, pam'in tek kuruşa bile olan ihtiyacı.. seyredin mutlaka, bazen böyle sertliklere filmde de olsa ihtiyaç var diye düşünüyorum..

Hiç yorum yok: