16 Şubat 2009 Pazartesi

“Expecting Pleasure to Solve Problems/Henüz İyi Yönlerimi Görmediniz”


Nazım Hikmet Richard Dikbaş
20 Şubat – 21 Mart

Dilin doğası, konuşulduğu yere ve zamana göre değişiklik gösterir: 30 yıl önce aynı dilin konuşulmadığı ve yazılmadığı malum, ancak aklımızdan geçen cümlelerle söylemeyi seçtiklerimiz de aynı değil. Benzer şekilde, kendi imgemizle bir penceredeki yansımada, aynada veya bir video kaydında her karşılaştığımızda bunun aklımızdaki imgeyle ne kadar örtüştüğü sorusu bir an yanıp sönüveriyor. Anlam oluşumundaki bu fark ve tekrar döngüsünü nasıl algılıyoruz? Yargılarımızın, kararlarımızın ve duygularımızın ne kadarı kendi ürünümüz?
Nazım Hikmet Richard Dikbaş’ın ilk kişisel sergisi, yazı ve imgenin çeşitli tezahürlerinin, özellikle de yüz ifadelerinin ve çok dilliliğin algı üzerindeki etkilerini anlamaya çalışıyor ve belli kavşaklarda ipuçları yakalıyor: Baştan savma, özensiz çalışma, olaylar karşısında gösterilen ilk tepkiye sonradan duyulan sadakat, dikkatin çeşitli katman ve aşamalarının inşası ve çözülüşü, hafızadaki boşluklar ve yığılmalar ve hafızanın kendisiyle ilgili farkındalığı, kendini kandırmanın kapsamı ve kaynakları serginin üzerinde yoğunlaştığı bazı konular.
Sergide sanatçının kağıt üzerine çizim ve resimleri, defterleri, ayrıca 17 pirinç levhadan oluşan Duyuruya Gerek Kalmadı/An Announcement Will Be Made Later adlı çalışması yer alıyor.
Nazım Hikmet Richard Dikbaş 1973 yılında İngiltere’nin Leeds şehrinde doğdu. Sosyoloji ve felsefe öğrenimi gördü. Daha önce Zen ve Hafriyat gruplarının üyesiydi, çizimleri Hayvan dergisinde yayınlandı, edebiyat ve sanat alanında çeviriler yapıyor. 2007’de 3 arkadaşıyla beraber Karşı Sanat’ta İmparatorluk Hala Çöküyor sergisini düzenledi, yine 2007’de Noktaları Birleştir adlı sergiye katıldı. Hafriyat grubunun üyesi olarak Hafriyat Karaköy’ün kuruluşunda bulundu ve burada düzenlenen bazı sergilere katıldı. (metin splendid ekibine ait..)

detaylı bilgi için:
info@galerisplendid.com
02122498774

Hiç yorum yok: