16 Şubat 2009 Pazartesi

Burak Arıkan - Ergenekon.tc


önce facebook'tan grup daveti geldi. davet boran'dan gelince, zaten eli yüzü düzgün birşeydir diyerek koşulsuz ekledim kendimi gruba. sonra biraz kurcalayınca, arkasında beni daha da heyecanlandıran bir oluşum çıktı. burada uzun uzadıya yazmayacağım elbette. nedir? neler oluyor? neden bahsediliyor gibi kaygılananlar varsa, şu siteye girip öğrenebilirler: http://deluks.org


Delüks sunar:
Burak Arıkan - Ergenekon.tc
Çok ortamlı yerleştirme
Müzik: Barış K.
Açılış: 18.02.2009 Çarşamba 19.00
Perşembe - Cuma - Cumartesi 17.00 - 20.00 arası gezilebilir.


"Her toplumun kendi diyagram(lar)ı vardır."*

Ergenekon.tc sergisi 2455 sayfalık Ergenekon iddianamesinde anlatılan sosyetenin diyagramını gösterir. Ergenekon davasında geçen kişiler, kurumlar, gruplar, yerler, teoriler, ideolojiler, ve inançlar arasındaki kaynaşma, toplumda karmaşık bir çatlak oluşturmuştur. Bu çatlağın karmaşası ne o çok merak edilen "bir numara"yla ne de bütün bir hiyerarşik düzen ile açıklanabilir. Ergenekon tek merkezli değil, çok merkezlidir. Ergenekon devlet veya askeriye gibi hiyerarşik yapıların içine geçişebilen, dağıtık, tasarlanmamış ama kendiliğinden büyümüş organik bir yapı olduğu için varlığını sürdürebilmiştir.

Ergenekon.tc projesi iddianamenin ortaya koyduğu bu karmaşada bir anlam aramaz, karmaşanın şiddetine işaret eder.

Ergenekon.tc projesini oluşturan bilgisayar programlarından biri iddianamenin tümünü analiz ederek isimlerin metin içindeki yakınlıklarına göre ilişkilerini çıkarır; diğeri ilişkilerden oluşan ağı gösterir. Ortaya çıkan haritada isimlerin büyüklüğü tekrarları, isimler arası göreceli yakınlıklar ilişkilerin yoğunluklarını, koyu bölgeler bağlılık sıklığından oluşan merkezleri gösterir.

Ergenekon.tc projesine ilham veren ilk olay Ergenekon İddianamesi'ni dijital okur yazarlıktan yoksun olarak yayınlanmasıdır. İddianame dijital olarak hazırlandığı halde, önce basılmış, sonra taranmış, sayfalar resim olarak PDF formatına çevrilmiş ve medyada bu haliyle dağıtılmıştır. PDF iddianame içinde ne otomatik arama ne de programatik okuma mümkündür. Ergenekon.tc sergisinde bu durumun absürdlüğünü sergilemek için 2455 sayfa iddanamenin tümü saman kağıda basılmış ve sergi ziyaretçilerinin kalemle üzerine not almasına veya karalamasına açılmıştır.

http://ergenekon.tc

* "Foucault", Gilles Deleuze, Sean Hand. Continuum International Publishing Group, 2006

Hiç yorum yok: