30 Ocak 2010 Cumartesi

CUMARTESİ SOHBETLERİ VOL.31-AYZIT BOSTAN/MODACI/TASARIMCI/SANATÇI


bizde pek bilinmese de, ayzıt bostan almanya'nın en iyi tasarımcıları arasında. kendi markası, bree için yaptığı çanta tasarımları ve de yakında ortaya çıkacak ayakkabı koleksiyonu ve sayısız ödülleriyle mühim bir şahsiyet.. vanity fair, vogue, monocle gibi dergiler peşinde.. yakında gerçekleşecek olan film projesi ve farklı sergilerle deli bir meşguliyet içinde olsa da, skype üzerinden röportaj yapma teklifimi memnuniyetle kabul etti.. buyurunuz.. (orjinal metin altta - deutsch text siehe nach dem türkischem text)

erelada: biraz baştan alacak olursak, moda yapmak için en büyük motivasyonun neydi? ( merak etme, sıkıcı sorular sormayacağım ama insanlar seni çok fazla tanımıyor bu ülkede:))


svvindle: güzel kıyafetleri alacak gücüm olmadığı için ve de herkes gibi giyinmeyi sevmediğim için sanırım..

erelada: yani önce kendin için kıyafetler mi yaptın, doğru mu anladım?

svvindle: evet! ve de arkadaşlarım için.. çünkü onlar stilimden hoşlanıyorlardı..

erelada: ben de beğeniyorum stilini.. hangisi daha heyecan verici dersin; fikir bulmek ve uygulamak mı yoksa başarı ve şöhret mi?

svvindle: tavrın net ve kararlıysa başarı kendiliğinden geliyor. ama feedback iyi bir şey tabi ve de insanı motive ediyor..

erelada: bence de.. şu aralar birkaç proje üzerinde çalıştığını okudum.. anlatsana..

svvindle: önümüzdeki hafta münihte bir sergim var. serginin olcağı yerde pazartesi günü bir film çekiyorum. bu film orada gösterilecek. bir başka gün esinlenmeyle ilgili bir işm gösterilecek. onun iş için konstantin grcic ve bir sanatçı kolektifi (vvork.com) ile birlikte çalışıyoruz..

erelada: harika, gelmeyi çok isterdim. moda, fotoğraf, müzik ve sanat hiç olmadığı kadar birbirine yakınlaşıyor. örneğin müzik senin hayatında da merkezde yer alıyor bildiğim kadarıyla..

svvindle: eveeet! müziğe bayılıyorum..müziksiz yaşayamam. sanatın en dolaysız şekli bana göre.. HURTS'ü biliyor musun?jaaa!

erelada: evet, bir aşinalık var ama pek tanıdğım söylenemez. iyiler mi?

svvindle: evet, daha albümleri çıkmasa da müthişler ve süper klipleri var..( http://www.youtube.com/watch?v=tBdG87WkwFg)

erelada: tamam mutlaka seyredeceğim.. almanya'da popüler olmak,türkiye'de neredeyse hiç tanınmamak.. önemsiz bir konu mu senin için?

svvindle: çok yazık aslında.. almanya'da yaşadığım için türkiye'deki moda çevresiyle hiçbir kontaktım yok.. yakınlarda moda haftası olacağını duydum, nasıl?

erelada: bence gayet başarılı. yurtdışında da ilgi görüyor. ikincisi düzenleniyor. ben de merak ediyorum..

svvindle: büyük bir şey - kesinlikle şart!

erelada: aynen.. kendi markan, bree için yaptığın çanta koleksiyonu, sinema ve tiyatro için kostüm tasarımları.. nasıl devam edecek her şey?

svvindle: başka firmalarla kooperasyonlar artsın istiyorum..

erelada: hangi firmalar geliyor aklına? ben mesela fred perry derdim, nedense..

svvindle: fred perry çok cool, evet.. bir de ayakkabı tasarımları yapmak istiyorum. ilkini yaptım, harika oldu.. (ayzıt bana fotoğrafını gönderdi ayakkabının ama mlsf şu an fotoğrafını yayınlıyamıyoruz.. yakında!!)

erelada: çok beğendim.. üretimine başlandı mı peki? herhalde satışı sadece allmanya'da olacaktır..

svvindle: ve de styleserver üzerinden online olarak..

erelada: türkiye'den de sipariş alacak mısınız?

svvindle: evet..

erelada: heyy, süper.. peki son olarak, münih'te yaşamak nasıl bir şey? yani berlin ile kıyaslayınca hala bir taşra değil mi?

svvindle: münih süper bir yer. bütün arkadaşlarım burada ve burada çalışmak çok zevkli. ben iki şehri de seviyorum..

erelada: umarım istanbul'a da gelirsin.. burada da bir şeyler yapmalısın..

svvindle: kesinlikle. ben de seninle tanışmak istiyorum ve işlerimi sergilemek de isterim!!.. çok teşekkür ederim sohbet için..

erelada: ben teşekkür ederim.. yakında görüşmek üzere.. sevgiler..

*******

deutsch text:

erelada: wenn's ein wenig von anfang an sein soll, was hat dich motiviert mode zu machen? (keine sorge, ich halte es kurz mit diesen langweiligen fragen aber es muss sein, wegen ahnungslose:))..)

svvindle: richtig gute kleider konnte ich mit nicht leisten, und wollte aber nicht wie alle anderen angezogen sein

erelada: hast also zuerst für dich kleider gemacht, darf ich das so verstehen?

svvindle: ja! und dann für freunde weil sie meinen stil mochten..

erelada: find ich auch super deinen stil.. was ist spannender; ideenfindung und umsetzung oder erfolg und ruhm?

svvindle: der erfolg kommt , wenn die ideen und die haltung gut und konsequent sind, natürlich macht feedback spass und motiviert einen weiter..

erelada: denk' ich auch.. ich habe gelesen, dass du im moment ein paar modeprojekte am laufen hast. kansst du darüber erzaehlen?

svvindle: ich habe nächste woche eine ausstellung in münchen, ich werde am montag einen film drehen in dem raum, wo er auch gezeigt wird, und habe für einen weiteren abend zum thema inspiration freunde eingeladen.. konstantin grcic und eine künstlergruppe vvork.com

erelada: klasse, waere gerne dort gewesen.. mode, fotografie, musik und kunst kommen sich immer naeher. musik zum beispiel steht bei dir auch so ziemlich im mittelpunkt denke ich..

svvindle: jaaa! ich liebe musik! ich könnte ohne sie nicht leben, sie ist eine sehr direkte kunstform,.. kennst du HURTS?

erelada: ja, kenne ich aber bin nicht ganz vertraut. sind die gut?

svvindle: ja, sie haben auch noch kein ganzes album, machen aber echt tolle musik und super clips http://www.youtube.com/watch?v=tBdG87WkwFg

erelada: toll, werd' ich mir ansehen.. berühmt in deutschland, kaum bekannt in der türkei. ist es dier egal?

svvindle: finde ich sehr schade..dadurch dass ich in deutschland lebe habe ich keinen richtigen kontakt zur modeszene in der türkei..jetzt gibt es ja auch 1 modemesse in istanbul, wie ist sie?

erelada: ist gar nicht übel und hat auch viel resonanz bei der intarnationel presse gefunden. es wird zum zweiten mal veranstaltet. wurde auch zeit.. es gibt bei uns auch gute deseigner mittlerweile..

svvindle: zum glück - muss sein!

erelada: genau.. eigene marke, taschenkollektion für bree, kostum design für theater und film, wie soll’s weitergehen?

svvindle: ich würde gerne mit weiteren firmen kooperieren..

erelada: vielleicht auch mit künstlern? welche firmen beispielsweise? mir kommt irgendwie fred perry in den gedanken, was meinst du?

svvindle: fred perry ist cool, und ich würde sehr gerne mehr schuhe machen, habe jetzt meinen ersten designed, der sehr schön geworden ist..

erelada: echt? cool!! wird auch bald produziert und verkauft?

svvindle: ich schicke dir ein testfoto von heute darf aber noch nicht veröffentlicht werden..

erelada: gibt's aber wohl nur in deutschland bzw. in münchen, oder?

svvindle: und online über styleserver

erelada: kann auch von der türkei bestellt werden?

svvindle: ja

erelada: heyy, toll.. jetzt zu guter letzt noch, wie gefaellt dir das leben in münchen? oder ist münchen verglichen mit berlin vielleicht doch noch ein dorf?

svvindle: münchen ist toll- wegen meinen freunden, man kann super arbeiten , berlin ist auch sehr toll, ich mag beide städte in deutschland

erelada: hoffe, dass du auch mal nach istanbul kommst.. vielleicht können wir hier etwas organisieren.. eine show vielleicht? ich würde gerne mit dir in kontakt bleiben..:)

svvindle: ich möchte dich unbedingt kennenlernen wenn ich in istanbul bin, und hätte wirklich grosse lust meine arbeit zu inszenieren?!!

erelada: super.. dann hoffe ich dass du dich meldest bevor du kommst..
.
svvindle: toll-danke dir und bin gespannt...

erelada: ich danke dir auch vielmals.. hat mich sehr gefreut.. bis bald.. liebe grüsse..

2 yorum:

muhtelif dedi ki...

çok güzel bi röportaj olmuş, elinize sağlık. fred perry için tasarım yapmış olması çok büyük bi olay bence, umarım ayzıt hanımın tasarımları türkiye'ye gelir de, bilstore'dan alırız fred perry'leri:)

Erel Eryürek dedi ki...

merhaba muhtelif :) çok teşekkür ederim. beğenmenize sevindim röportajı.. yalnız orada bir yanlış anlaşılma var; ayzıt bostan başka firmalarla kooperasyon yapmak isterim diyor. ben de fred perry çok yakışır diye cevap verdim. o da bunu onayladı. ama belli olmaz tabii, belki de biz önayak olmuş olabiliriz.. :)