26 Mayıs 2010 Çarşamba

HEVES, HAYAL VE NİYET..



istanbul sanat/moda/müzik/eğlence/sokak hayatına belli bir perspektiften bakınca bazı şeylerin hayal kurarak, bazı şeylerin ise heves ederek yapıldığını görmek çok mümkün. bazı zamanlar ikisi de beraber olabiliyor tabi. hevesin içinde özenmek var. başkasının sahip olduğu veya yarattığı bir değere özenmek mesela. başkasının zorlayarak açtığı kapıyı itelemek, ardına kadar açmak ya da. hevesin daha ileri boyutu arsızlık, o ayrı bir konu. arsızlık bahsettiğim hayatlarda ziyadesiyle var. o hayatların içinde güzel işler hayal edip gerçekleştirenleri ayırmak zor değil. başkalarının yaptıklarına heveslenip üstüne en ufak bir yaratıcılık eklemeden neredeyse aynısını yapanları da. ama en önemlisi niyet. niyetlere bakmak lazım önce. hayat şekli denen nanenin temellerine. sahiciliği de, şekilciliği de, yapaylığı da çok net görebilirsiniz. sözü olanla, sözü araklayanı da...(foto: anette hauschild)

24 Mayıs 2010 Pazartesi

ŞEHİR: OLMAK VE GEÇMEK..



birleşmek, bir arada yaşamak, cemaat olmak isteyenlerin fenomeni şehir. en başlardaki motivasyonu buymuş insanın. ve de hala şehrin merkezine, olmadı kıyısına zorluyor kendisini. dünyanın neresinde olursa olsun. dip dibe, yan yana olmak istiyor ama gittikçe anonimleşiyor... new york, moskova, istanbul, londra, berlin, shanghai, tokyo, çernobil, detroit, minsk, reykjavik, lagos, alman fotoğraf ajansı ostkreuz fotoğrafçılarının kişisel şehir portrelerine dekor olan şehirler arasında. çok etkileyici bir kitap, bayıldım! (via style&familytunes)

SEVDİĞİN HER ŞEY BİR ARADA OLUNCA POP OLUR..

jj "Let Go" from aufgemischt! on Vimeo.



.. diyor jj. ve popun iyileştiriciliğinden dem vuruyor her daim. bence olur. biraz gizem, biraz hayal, biraz lynchvari estetik; yeni albümleri piyasaya çıkan jj'in "let go"da "sevdikleri her şey var" var o zaman..

21 Mayıs 2010 Cuma

“IN BETWEEN. AUSTRIA CONTEMPORARY” AVUSTURYA ÇAĞDAŞLARI REZAN HAS MÜZESİ’NDE


Çağdaş Avusturya Sanatı’ndan örneklerin yer aldığı “IN BETWEEN. AUSTRIA CONTEMPORARY” sergisi 4 Haziran – 30 Haziran 2010 tarihleri arasında Rezan Has Müzesi’nde izlenebilir.

Eserlerde çeşitlilik ve deneysellikle beraber, eleştirel, meydan okuyan ve açık bir tavır izleniyor. Sanatçılar Yüksek Kültür/Pop Kültür, Sanat/Gündelik Yaşam ayrımının keskin sınırlarını açıkça ihlal ediyorlar. Aynı, birer dünya vatandaşı olarak sürdürdükleri yaşam ve üretimlerinde coğrafi sınırları ortadan kaldırdıkları gibi. Bu geçirgenlik, onların eserlerine, sadece lokal, Avrupa kimlik ve kaygılarından ziyade “Global” kültürün izleri ve kaygılarıyla yansıyor. Bu tavır aynı zamanda Avusturya çağdaş sanatının da gidiş yönünü gösteriyor..

20 Mayıs 2010 Perşembe

GÜNÜN MÜZİĞİ: COCO ROSIE


cocorosie'nin 4. albümü "grey oceans" çıktı. aynı stil, aynı tat, aynı güzellik.

CocoRosie - Grey Oceans by subpop

15 Mayıs 2010 Cumartesi

CUMARTESİ SOHBETLERİ VOL.34-GENCO GÜLAN/SANATÇI



biz genco ile basının cilasızdan cilalıya geçişinden beri tanışıyoruz. yeniyetmelik geride, iş hayatı tazece. haftalık dergi aktüel'in oluşum aşaması. biraz "gavur" ve "ayrıksı" tavırlı adamlarız. ne onun söylediğini anlıyorlar ne benim.. geçti o yıllar.. genco gülan kavramsal düşünen, kavramsal sanat yapan sanatçı, hoca ve taze/güncel fikir ve işleriyle istanbul'u zenginleştiren bir isim... önümüzdeki hafta tiyatro festivali kapsamında bir video performansı/belgesel tiyatro gösterisi gerçekleşecek, haberiniz ola...

Me
yesss..


11:35amGenco
heyo
nasılsın?

11:36amMe
galiba iyiyim, havanın serinlemesi bana iyi geliyor..
biraz nordik bi insanım galiba, sen?


11:37amGenco
garip biraz havalar..

11:37amMe
aslında havaları konuşmak da artık gereksiz, kabul etmeli ozon delindi, ısınıyoruz, deliriyoruz etc..
sen ne kadar delirirsin?


11:38amGenco
hmmm...Türkiye'de sanat yapmak zaten delilik kabul ediliyor.

11:39amMe
peki sen sanatta ne kadar delirdin?


11:40amGenco
İstanbul Tiyatro Festivali'ne bir gösteri hazırlıyorum. Gel gör: http://www.iksv.org/tiyatro/program.asp?EID=10

11:41amMe
öyle mi? gelirim mutlaka, inceleyeceğim sohbet bitince.. o zaman hazır güncel bir konu varken biraz anlatsana..


11:45amGenco
Projenin ismi CADAQUÉS. Bir video performans. Oyuncular "ölüm" temalı 12 adet video röpörtajı ses ve görüntüye getiriyorlar.

11:46amMe
cadaques'ın anlamı nedir?
cehalet işte..


11:49amGenco
CADAQUÉS güney İspanya'da gerçeküstücü sanatçıların, (örneğin Dali, Duchamp, Bunuel gibi...) buluştukları bir sahil kasabası. Ben ismi gerçek hikayeleri anlatırken bir metafor olarak kulanıyorum.

11:52amMe
delilik üzerine konuşurken bu gösteriden bahsettin, o zaman alakalı bir konu, öyle mi?


11:54amGenco
Evet ve hayır ve evet ve hayır.

11:57amMe
anladım, git, gör, kendin değerlendir diyorsun yani... genco facebook'dan sonra birbirimizi, verdiğimiz tepkiler, işaret ettiğimiz konular üzerinden daha farkeder hale geldik bir bakıma.. sen genel olarak kızıyorsun, ne dersin?


11:58amGenco
Kızgınlıktan daha çok kendini ifade diyebiliriz. FB'deki durum kısmını 2000
kişinin okuduğu bir gazete köşesi gibi de düşünüyorum.

12:00pmMe
haklısın, ben de öyle düşünüyorum.. paylaşmak, derdini anlatmak, görünür de olmak bir yandan..
12:02pmMe
bu cumartesi sohbetlerinin "kötü" yanı spontan olması biraz.. sen de daha çok söz değil, yaptıklarıyla kendini ifade eden bir adamsın.. istanbul'da işleri ve yaptıklarıyla ruhdaşın olduğunu düşündüğün kimse var mı diye sorsam..


12:02pmGenco
Derdini söylemeyen derman bulamaz.

12:03pmMe
doğru!


12:04pmGenco
istanbul'da yok ama istanbul'la var ruhdaşlığım...
şehir benim arkadaşım.

12:05pmMe
seviyorsun bu şehri..


12:06pmGenco
seviyorum evet ama bu bir "love and hate" ilişkisi...hala fırtınalı bir aşk var aramızda hatta karım bile hala kıskanıyor bizi...

12:08pmMe
öteki kadın istanbul!.. "öteki" konusu narin bir konu, esner gider..
istanbul o kadar tehditkar mı sence?


12:11pmGenco
bir de New York var kendimi bu kadar içinde hissettiğim...istanbul'un kızgınlığını köprünün uğultsunda duyarsınız ancak...

12:13pmMe
ya da kalabalık sokaklarda gözlerde.. taksicinin virajı dönmesinde, konuşmaların hoyratlığında ve savurganlığında.. yine de seversin istanbulu, ruhunun karmaşasını en iyi o bastırır çünkü..


12:15pmGenco
ben istanbulu çok seviyorum ama aramızdaki karşılıksız bir aşk.

12:16pmMe
çoğumuzun öyle galiba..


12:16pmGenco
aynı Türk filimlerinde olduğu gibi...saatlerce bekletiyor beni trafikte, martılarını göstermeden hemen önce...

12:18pmMe
ne güzel söyledin.. bekliyoruz, öteki yüzünü görmek için hep bekliyoruz.. sen avrupacı mısın, amerikacı mı peki?


12:19pmGenco
c) her ikisi de d) hiç biri

12:21pmMe
peki gencocum, çok teşekkür ederim vakit ayırdığın için.. galata'da görüşelim bir ara, martıların orada..


12:22pmGenco
OK. pazartesi 20:30'da da provaya davetlisin...

12:23pmMe
heyyyy.. süper.. o zaman 6'daki röportajımı süratle yapmalıyım..

3 Mayıs 2010 Pazartesi

YARIN AKŞAM MAYER HAWTHORNE BABYLON'DA!!!!


yarın akşam babylon'da sahneye çıkacak olan mayer hawthorne benim için çok özel. en sevdiğim parçasının remix'ini dinleyin... ayrıca murat abbas'ın geceyle ilgili detayları yazdığı web sitesine girip, inceleyin..

Mayer Hawthorne - Green Eyed Love-Classixx Remix

GALATAMODA FESTİVALİ BAŞLIYOR!


moda tasarımcıları derneği ve beyoğlu belediyesi’nin birlikte hayata geçirdiği galatamoda'nın galata meydanı'ndaki etkinliği 26 – 30 Mayıs tarihleri arasında gerçekleşecekmiş.. valla bu sefer herhangi bir karın ağrısı, bel tutulması, matbaaya yetiştirilecek bir iş filan dinlemeyeceğim.

BİR MARUZATIM VAR..


günün ortası. işiniz başınızdan aşkın. üstelik pazartesi. zaman mefhumunu çoktan yitirmiş pazarlama dünyasının ttnet'teki sesi yüz bin aramadan sonra sizi kendince tavlıyor. herkesin güvenliği açısından konuşmanın kayda geçtiğini muştulayarak. bahar havasına mekanik bir ses karışıveriyor aniden. başlıyor anlatmaya. ezberden. kim bilir kaç yüz kere aynı cümleleri kurduğunu düşünüyorsunuz ister istemez. teklif ettiği paketin özelliklerini bir çırpıda sıralıyor. hemen anlaşma yapmak, bir sonraki müşteriye geçmek istemenin, skor yapmanın telaşıyla. siz bu arada onlarca maili cevaplamak, onlarca telefon görüşmesi yapmak zorundasınız, o ayrı. teklif kalabalık, karar için erken diye düşünürek bozuveriyorsunuz mekanik sesin ritmini. bunca işin arasında sağlıklı bir cevap veremeyeceğinizi söylüyorsunuz. ses bir an afallasa da, devam ediyor ezberden konuşmaya. vakit ayırdığınız için teşekkür etmeyi ihmal etmeyerek. her şey kayda geçtiği için tabii ki.. bu aramalardan verim alınıyor mu çok merak ediyorum. benim uygun bir aday olmadığım kesin. nereden nasıl olduğunu bilemediğim bu cepten aramalardan ben şahsen, kendim olarak bıktım!!! FENA BIKTIM HATTA!!!